Nieuws en blog



Guitar Rig 5.0 Review


Geplaatst op: 29-09-2014

Hoe werkt het?
Om deze software te gebruiken heb je een USB interface nodig die de signaaloverdracht verzorgt tussen de gitaar en computer. Deze zijn in alle soorten en prijsklassen te verkrijgen vanaf ongeveer 35 euro. Het verschil zit hem vaak in de mogelijkheden van de hardware, de bijgeleverde software en de latency. De laatste factor (latency) bepaald de snelheid van de signaaloverdracht. Bij een hoge latency (goedkopere interfaces) is er sprake van een merkbare vertraging tussen de aanslag en het geluid. De snelheid van de computer speelt daarbij misschien nog wel een belangrijkere rol.
Wanneer je een gitaar aansluit op de USB interface kun je werken met Guitar Rig en heb je de beschikking over een arsenaal van versterkers en effecten.

Wat kun je ermee?
Nogal wat.  Om te beginnen kun je kiezen uit maar liefst 30 verschillende versterkers. Iedere versterker geeft een uniek geluid en heeft unieke eigenschappen. Om maar een aantal typen te noemen: grunch versterkers, Jazz versterkers, akoestische versterkers, basversterkers, metalversterkers, blues versterkers, enzv.

Heb je eenmaal gekozen voor een versterker kun je het geluid verder modeleren met de overdaad aan effecten, zoals delay, reverb, flanger, phaser, distortion, wah, pitchshifter, harmonizer, compressors, limiters, noise reduction, noise gate, equalizers, filters, modifiers en meer. Alles klinkt even overtuigend.

 

Gebruik in combinatie met een DAW
Een DAW is een Digital Audio Workstation. Dit is een computer waar op opnamesoftware is geïnstalleerd, zoals bijvoorbeeld SONAR X2 of Pro Logic (Mac). Deze software transformeert je computer in een virtuele opnamestudio. Perfect voor muziekproductie vanuit de zolderkamer of thuisstudio. Guitar Rig installeert ook een VST plug-in. Deze plug-in werkt naadloos met deze DAW software, waardoor je vanuit je opnamesoftware direct gebruik kan maken van de functies van Guitar Rig. Super!

Voordelen
Je kunt tegen de laagst mogelijke kosten een geluid creëren waar je normaal gesproken behoorlijk voor moet investeren. Het is een mooie toevoeging aan je bestaande opnamesoftware. Ook als stand-alone is het heerlijk om mee te werken. De software werkt intuïtief. De mogelijkheden zijn groot. Met een USB interface is het eenvoudig aan de praat te krijgen.

Nadelen
GuitarRig werkt vanaf een computer. Voor optredens heb je dus altijd je computer backstage staan. Geen computer, geen geluid. Je computer moet voldoen aan de systeemeisen anders ontstaat er vertraging tussen je aanslag en het geluid (latency problemen).

Conclusie
De vraag is wat je met al die versterkers en effecten moet. Heb je het nodig? Natuurlijk kun je met een ‘echte’ versterker en wat effecten een heel mooi geluid creëren dat waarschijnlijk beter is dan wanneer je dat zou doen met Guitar Rig.
Wil je wel veel verschillende geluiden voor je gitaar en ben je van plan om thuis opnamen te gaan maken (het one-man-band principe), dan is Guitar Rig een absolute aanrader.

Guitar Rig 5 Pro kost rond de 200 euro. Er is een ook een afgeslankte gratis open-source versie sinds kort. Die heb ik nog niet uitgeprobeerd.
 
Guitar Rig Pro:

http://www.native-instruments.com/en/products/komplete/guitar/guitar-rig-5-pro/

Guitar Rig Player (free):

http://www.native-instruments.com/en/products/komplete/guitar/guitar-rig-5-player/